ရန္ကုန္ (မဇၩိမ)။ ။ ထုတ္လုပ္မႈ က်ဆင္းသြားျခင္းေၾကာင့္ ျပည္တြင္း ၾကက္သားေစ်း ျပန္လည္ျမင့္တက္လာေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ ငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႔ခ်ဳပ္ အမႈေဆာင္အႀကံေပး ေဒါက္တာ သန္းလွက ေျပာသည္။
ဇန္နဝါရီလဆန္းပိုင္း ၾကက္သားေစ်း က်ဆင္းမႈမ်ားေၾကာင့္ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းရွင္မ်ား အ႐ႈံးေပၚခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး ယခု ေဖေဖာ္ဝါရီလပိုင္း ၾကက္သား ထုတ္လုပ္မႈ တန္ခ်ိန္ တစ္သိန္းေက်ာ္ က်ဆင္းသြားျခင္းေၾကာင့္ ေစ်းႏႈန္း ျပန္လည္ျမင့္တက္လာေနျခင္းဟု ၎က ဆိုသည္။
''ဒီတစ္ပတ္မွာ တန္ခ်ိန္ တစ္သိန္းေက်ာ္ေလာက္ ေလ်ာ့သြားတဲ့အတြက္ ေစ်းျပန္တက္လာတဲ့ သေဘာပါ။ ထုတ္လုပ္မႈနည္းလို႔ ေစ်းတက္သြားတာပါ။ ဒီတစ္ပတ္မွာ တန္ခ်ိန္ရွစ္သိန္း ေလာက္ပဲထြက္တယ္'' ဟု ေဒါက္တာသန္းလွက ရွင္းျပသည္။
တစ္ႏိုင္ငံလံုးအတိုင္းအတာျဖင့္ အပတ္စဥ္ ၾကက္သား တန္ခ်ိန္ကုိးသိန္းေက်ာ္ထြက္ ရွိေနေသာ္လည္း ယခု ေဖေဖာ္ဝါရီလလယ္ ပိုင္းမွစတင္ကာ ၾကက္သားထုတ္လုပ္မႈမ်ား တျဖည္ျဖည္းက်ဆင္းလာၿပီး ရန္ကုန္ ၾကက္၊ ဘဲ ကုန္စည္ဒိုင္သို႔ ပိႆာခ်ိန္ရွစ္ေသာင္း ေလာက္သာ အဝင္ရွိခဲ့သည္ဟု ငါးလုပ္ငန္း အဖြဲ႔ခ်ဳပ္၏ ထုတ္ျပန္ခ်က္၌ ေဖာ္ျပသည္။
အသားတိုးၾကက္ ေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ''အသားတိုးၾကက္ တစ္ေကာင္သက္တမ္းက ရက္ ၃ဝ ကေန ၄ဝ အထိ ရွိတယ္။ သားေပါက္အဆင့္ကေန အသား ထုတ္အရြယ္အထိေရာက္လာဖို႔ အစာနဲ႔ေဆး အပါအဝင္ တစ္ေကာင္ကို က်ပ္ ၂,၈ဝဝ ေလာက္ရမွ လုပ္ငန္းရွင္က ဆက္ေမြးႏိုင္မယ္။ အဲဒီေစ်းမရရင္ ေလွ်ာ့ေမြးၾကမွာပဲ'' ဟု ဆိုသည္။
ထိုကဲ့သို႔ ထုတ္လုပ္မႈ က်ဆင္းျခင္းေၾကာင့္ ယခုတစ္ပတ္ အသားတိုးၾကက္ဒိုင္ဖမ္းေစ်း တစ္ပိႆာ က်ပ္ ၂,၈ဝဝ ဝန္းက်င္အထိ ျပန္လည္ျမင့္တက္လာၿပီး လကုန္ပိုင္းတြင္ က်ပ္ ၃,ဝဝဝ ေက်ာ္အထိ ဆက္လက္ျမင့္တက္ လာႏိုင္ေသးေၾကာင္း ငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႔ခ်ဳပ္က ခန္႔မွန္းထားသည္။
ၾကက္သား ဒိုင္ဖမ္းေစ်း ျမင့္တက္ေနမႈေၾကာင့္ လက္လီေပါက္ေစ်းမ်ားလည္း တျဖည္းျဖည္း ျမင့္တက္ေနၿပီး စားသံုးသူ ေစ်းကြက္တြင္ ၾကက္သား တစ္ပိႆာလွ်င္ အနည္းဆံုး က်ပ္ ၅,၅ဝဝ မွ ၇,ဝဝဝ ဝန္းက်င္အထိ ေစ်းရွိေနေၾကာင္း လက္လီအေရာင္း ဆိုင္မ်ားက ေျပာသည္။
Credit - Mizzima News
No comments:
Post a Comment