Tuesday, May 26, 2015

"ဝ" ကိုယ္ပိုင္ အုပ္ခ်ဳပ္ခြင့္ရေဒသတြင္ ဘိန္း ရာႏႈန္းျပည့္ ကင္းစင္မႈ အခမ္းအနား က်င္းပမည္

ရန္ကုန္ (မဇၩိမ)။ ။ "ဝ" ကိုယ္ပုိင္အုပ္ခ်ဳပ္ခြင့္ရေဒသတြင္ ဘိန္းစိုက္ပ်ိဳးမႈ ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ကင္းစင္သည့္ အခမ္းအနား အထိမ္းအမွတ္ပြဲကို ဇြန္လ ၂၆ ရက္တြင္ က်င္းပမည္ဟု "ဝ" ျပည္ ေသြးစည္းညီၫြတ္ေရးအဖြဲ႔ UWSA ၏ ေျပာေရးဆိုခြင့္ရွိသူ ဦးေအာင္ျမင့္က မဇၥ်ိမကို ေျပာသည္။

"ဝ" ကုိယ္ပုိင္အုပ္ခ်ဳပ္ခြင့္ရ ေဒသတြင္ မူးယစ္ေဆးဝါး စိုက္ပ်ိဳးမႈ ကင္းစင္ေရးလႈပ္ရွားမႈ စီမံခ်က္သည္ ၁၀ ႏွစ္တိုင္ခဲ့ၿပီျဖစ္ၿပီး ယခုအခါ "ဝ" ျပည္နယ္အတြင္း ဘိန္းစိုက္ပ်ိဳးမႈ လံုးဝကင္းစင္ခဲ့ၿပီ ျဖစ္သည္ဟုလည္း ၎က ဆိုသည္။

“ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေဒသမွာဆိုရင္ မူးယစ္ေဆးဝါး ပေပ်ာက္မႈ လုပ္ငန္းဟာ ေအာင္ျမင္မႈရရွိၿပီး ၿငိမ္းၿငိမ္းခ်မ္းခ်မ္း ရွိခဲ့တာ ဆယ္ႏွစ္ျပည့္ပါၿပီ။ အဂၤလိပ္ေခတ္ကတည္းက "ဝ" ေဒသမွာ ဘိန္းစိုက္ပ်ိဳးခဲ့တာပါ။

အဂၤလိပ္ေတြ "ဝ" ေဒသကို ဘိန္းယူလာလို႔ စုိက္ခဲ့တာပါ။ မူရင္းေဒသမွာ မရွိပါဘူး။ ဘိန္းစိုက္ပ်ိဳးမႈဟာ "ဝ" လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ အဓိက အသက္ေမြးဝမ္းေက်ာင္း ျဖစ္ခဲ့တာပါ” ဟု ဦးေအာင္ျမင့္က ေျပာသည္။

"ဝ" ေဒသအတြင္း မူးယစ္ေဆး၀ါး ကင္းစင္ေၾကာင္း အခမ္းအနားကို ျပည္တြင္း မီဒီယာမ်ားကိုပါ တက္ေရာက္ရန္ ဖိတ္ၾကားသြားမည္ျဖစ္ၿပီး ရန္ကုန္အေျခစိုက္ ကုလသမဂၢအဖြဲ႔ လက္ေအာက္ရွိ မူးယစ္ေဆး၀ါးဆိုင္ရာ အဖြဲ႔အစည္းမ်ားကလည္း ႏွစ္စဥ္ လာေရာက္စစ္ေဆးသည္ဟုလည္း ဆိုသည္။

"ဝ" ေဒသအတြင္း ဘိန္းစိုက္ပ်ိဳးျခင္းျဖင့္ "ဝ" တုိင္းရင္းသားမ်ား၏ အသက္ေမြးမႈသည့္ ႏွစ္ေပါင္း ၁၂၀ ရွိခဲ့သည္ဟုလည္း ဦးေအာင္ျမင့္က ေျပာသည္။ "ဝ" ကိုယ္ပိုင္အုပ္ခ်ဳပ္ခြင့္ရ ေဒသ၏ ၿမိဳ႕နယ္ေပါင္း ၆ ခုကို တရားဝင္အမည္ျဖင့္ ၂၀၁၀ ၾသဂုတ္လ ၂၀ ရက္တြင္ တရားဝင္ ေၾကညာခဲ႔ၿပီး ယခင္အစိုးရႏွင့္ အပစ္အခတ္ရပ္စဲေရး သေဘာတူညီခ်က္ကို ၁၉၈၉ ခုႏွစ္ ေမ ၉ ရက္တြင္ လက္မွတ္ေရးထိုးခဲ႔သည္။

ျပည္နယ္အဆင့္ အပစ္အခတ္ရပ္စဲေရး သေဘာတူညီခ်က္ကို ၂၀၁၁ ခုႏွစ္၊ စက္တင္ဘာ ၆ ရက္တြင္ လက္မွတ္ေရးထုိးခဲ့ၿပီး အခ်က္ ၆ ခ်က္ပါ ျပည္ေထာင္စုအဆင့္ သေဘာတူညီခ်က္ကို ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ ဒီဇင္ဘာ ၂၆ က လက္မွတ္ေရးထိုးခဲ႔သည္။

ကုိယ္ပိုင္အုပ္ခ်ဳပ္ခြင့္ရတိုင္းသည္ လက္ရွိတြင္ ရွမ္းျပည္နယ္၏ ေအာက္တြင္ တည္ရွိသည္။ "ဝ" လူမ်ိဳးမ်ားသည္ ျမန္မာႏိုင္ငံႏွင့္ တ႐ုတ္ ယူနန္နယ္စပ္ၾကားရွိ ေတာင္တန္းမ်ားတြင္ ေနထိုင္ၾကၿပီး ယူနန္ နယ္စပ္မွသံလြင္ျမစ္ အေရွ႕ဘက္ကမ္းတိုင္ေအာင္ အႏွံ႔အျပားေနထိုင္ၾကသည္ဟု ျမန္မာ့ စြယ္စံုက်မ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။


Credit - Mizzima News

No comments:

Post a Comment