Tuesday, December 30, 2014

ရွားပါးလာေသာ ျမန္မာ့႐ိုးရာမုန္႔မ်ား ( ေဆာင္းပါး )

|| သတင္းေဆာင္းပါး - စုိင္းဟန္ ||

ဗိုလ္ခ်ဴပ္ေဈး ေ႐ႊဘုံသာလမ္းထိပ္ ပလက္ေဖာင္းေပၚတြင္ မုန္႔မ်ိဳးစုံ ေရာင္းခ်သူမ်ားျဖင့္ စည္ကားလ်က္ရွိသည္။ ယင္းတို႔ထဲတြင္ ျမန္မာသေရစာမုန္႔အစုံေရာင္းခ်သည့္ ေျမာက္ဥကၠလာပမွလာေရာက္ေရာင္းခ်သည့္ ေဒၚမာလာသည္ ဝယ္သူမလာခင္အခ်ိန္တြင္ လုံးလက္စမုန္႔လုံးေလးမ်ားအတြင္းသို႔ ထန္းလ်က္အပိုင္းေလးမ်ားအား အစာသြတ္ကာ လုံးဝန္းေအာင္ျပဳလုပ္လ်က္ရွိသည္။

သူမကေတာ့ ယခုေနာက္ပိုင္း ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္ ရွားပါးလာသည့္ ျမန္မာမုန္႔သည္မ်ားထဲမွ တစ္ဦးျဖစ္ပါသည္။
ထိုေနရာတြင္ လာေရာက္ေရာင္း ခ်သူအမ်ားစုမွာ လႈိင္သာယာ၊ ေျမာက္ ဥကၠလာပ၊ ဒလ အစရွိသည့္ အေျခ ခံလူတန္းစားအမ်ားစုတည္ရွိရာ ၿမိဳ႕ မ်ားမွ လာေရာက္ေရာင္းခ်သူမ်ား ျဖစ္သည္။


ယခင္ကရပ္ကြက္ထဲလွည့္ေရာင္း ေသာျမန္မာမုန္႔သည္မ်ားလည္း ရွားပါးလာသလို ေဈးထဲတြင္လည္း မုန္႔ သည္မ်ားကိုမေတြ႕ရေတာ့ဟု ျမန္မာ့ မုန္႔ႀကိဳက္သူမ်ားက ဆိုၾကသည္။ “အရင္က ေဈးထဲမွာ မုန္႔ကၽြဲသဲ ရွိ တယ္။ အခုမရွိေတာ့ဘူး”ဟု စမ္းေခ်ာင္းၿမိဳ႕နယ္ေန အသက္ ၄၀ အ႐ြယ္ အမ်ိဳးသမီးႀကီးက ညည္းညဴသည္။

ထို႔အတူ ေကာက္ၫွင္းေပါင္းသည္မ်ားကိုလည္း မေတြ႕ရေတာ့ ေၾကာင္း သူမက ဆက္ေျပာျပသည္။ ျမန္မာမုန္႔မ်ားရွားပါးလာေသာ္လည္း အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားက ထုတ္လုပ္သည့္အသင့္စားမုန္႔မ်ားကေတာ့ ေန ရာအႏွံ႔တြင္ေတြ႕လာရမည္ျဖစ္သည္။

ျမန္မာမုန္႔မ်ားျပဳလုပ္ရာတြင္ မုန္႔ ျပဳလုပ္ပုံနည္းမ်ားမွာ ခက္ခဲျခင္း၊ မုန္႔ ရရွိၿပီးပါက ေရာင္းခ်ရာတြင္လည္း မတူညီသည့္ ထုပ္ပိုးမူမ်ားျဖင့္ထုပ္ပိုး ေပးရျခင္းမ်ားရွိသည့္အတြက္ ယခု ကဲ့သို႔ ေရာင္းခ်သူနည္းပါးျခင္း ျဖစ္သည္ဟု ဆိုၾကသည္။

ထို႔ျပင္ ေဈးသည္အမ်ားစုမွာ ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ရာတြင္ ခက္ခဲျခင္းေၾကာင့္ ျမန္မာမုန္႔ေရာင္းခ်သည့္ဒိုင္မ်ားမွတစ္ဆင့္ ဝယ္ယူေရာင္းခ်ျခင္းမ်ားရွိေၾကာင္း မုန္႔ေရာင္းခ်မ်ားက ေျပာသည္။

သို႔ရာတြင္ ေဒၚမာလာက “ရပ္ကြက္ထဲလွည့္ေရာင္းတဲ့ေဈးသည္ အခ်ိဳ႕က ယူေရာင္းတာေတြရွိတယ္ လိုသိရတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ မုန္႔ကို သူမ်ားဆီကယူမေရာင္းဘူး။ မနက္ ခင္းအေစာႀကီးထၿပီး ကိုယ္တိုင္လုပ္ ၿပီးေရာင္းျဖစ္တယ္။ စားသုံးသူေတြ ကို သန္႔ရွင္းမႈနဲ႔သပ္သပ္ရပ္ရပ္ေရာင္း ခ်ႏိုင္ဖို႔ ကိုယ္တိုင္လုပ္ေရာင္းတာျဖစ္ တယ္”ဟု ယင္းမုန္႔ေရာင္းခ်ရသည့္ အေၾကာင္းအရင္းကိုေျပာသည္။

ယခုအခါတြင္ ျမန္မာသေရစာ မုန္႔မ်ားအား ယခင္ကဲ့သို႔ တစ္စု တည္းေရာင္းခ်ျခင္းမဟုတ္ဘဲ မိမိတတ္ႏိုင္ၿပီး စားသုံးသူအမ်ားဆုံးစား သုံးစသည့္ မုန္႔မ်ားကိုသာ တပိုင္တႏုိင္ ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ၾကျခင္းမ်ားကို ျမင္ ေတြ႕ရၿပီး ယင္းႏွင့္အတူ အျခားအ သီးအႏွံ စသည့္ စားေသာက္ကုန္အခ်ိဳ႕ႏွင့္ ယွဥ္တြဲေရာင္းခ်ျခင္းမ်ား ေၾကာင္းသိရသည္။

လွည္းတန္းေဈးတြင္ ျမန္မာမုန္႔ ေရာင္းခ်သည့္ ေဈးသည္တစ္ဦးက “မုန္႔ကေတာ့ေရာင္းလာတာၾကာၿပီ၊ ဒါေပမဲ့ ဒီသေရစာမုန္တမ်ိဳးတည္း ေရာင္းလို႔ လူသိပ္မစားေတာ့ အျခား လူအစားမ်ားတဲ့ လက္သုပ္စုံတို႔ ဆိုင္ နဲ႔တြဲၿပီးဖြင့္ထားတယ္။ လာဝယ္စား တာေတာ၊ လူလတ္ပိုင္းမ်ားတယ္။ အလႉေတြဘာေတြရွိရင္ေတာ့ ေအာ္ ဒါမွာတာမ်ိဳးေတြက အမ်ားဆုံးျဖစ္တယ္”ဟု ေျပာသည္။

ရန္ကုန္တြင္ ျမန္မာသေရစာမုန္႔မ်ားကို အ႐ြယ္မေ႐ြး အစားမ်ားၿပီး ေရာင္းခ်ရာတြင္ ကေလးအမ်ားအ ႀကိဳက္ေရာင္းခ်သူအမ်ားစုမွာ ေ႐ႊရင္ ေအး၊ မုန္႔လက္ေဆာင္း၊ ေ႐ႊၾကည္၊ ဆႏြင္းမကင္း စသည့္ အခ်ိဳကဲသည့္ မုန္မ်ားကို ေရာင္းခ်ေလ့ရွိၿပီး ေရာင္း ခ်ရာတြင္လည္း ေရာင္းကုန္သည္ အထိ ေရာင္းရျခင္းမ်ားရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ေျမနီကုန္းရွိ အလယ္တန္းေက်ာင္း ေရွ႕တြင္ ေ႐ႊရင္ေအးေရာင္းခ်သည္ ကိုေဌးေအာင္က “ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ျမန္မာမုန္႔ပဲေရာင္းတယ္။ ဘာလို႔ဆို သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္တယ္။ ထုံခ်ိဳင္း တို႔လိုအကင္မ်ိဳးေတြလည္း ေက်ာင္း ဝန္းက်င္မွာေရာင္းတာမေတြ႕ရဘူး။ ကၽြန္ေတာ္ေရာင္းတဲ့ေက်ာင္းက ကေလးေတြလည္း သိပ္စားတာမေတြ႕ရဘူး။ ေက်ာင္းသားေတြ ဒါကိုမစား ရင္ အေကာင္းဆုံးေပါ့၊ ကင္ဆာတို႔ ဘာတို႔ျဖစ္တတ္တယ္ဆိုတာဂ်ာနယ္ ေတြစာေစာင္သတင္းစာေတြမွာဖတ္ ရပါတယ္”ဟုေျပာသည္။

ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ရွိေနထိုင္သူမ်ားမွာ စားေသာက္ရလြယ္ကူျခင္း ေဈးႏႈန္း သက္သာျခင္းမ်ားေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း အစားအမ်ားဆုံး သ ေရစာမုန္႔မ်ားမွာ ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ား အ မ်ားစုျဖစ္ၿပီး ယင္းႏွင့္ပတ္သက္သည့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ားရွိသည္ကို သိေသာ္လည္း အရသာေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ေရာင္းခ်မႈအမ်ားဆုံး ရွိသည့္အတြက္ေသာ္လည္းေကာင္း ယင္ကဲ့သို႔ ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ားကိုသာ အစားမ်ားေၾကာင္း က်န္းမာေရးသတင္းမ်ားမွ သိရသည္။

ျမန္မာသေရစာမုန္႔မ်ားကို ယခုအခါတြင္ ေဈးဝယ္စင္တာမ်ာတြင္ အစားေသာက္ေကာင္တာတစ္ခုလို ဖြင့္လွစ္ေရာင္းခ်ျခင္းမ်ား ေတြရွိရၿပီး စားသုံးသူမ်ားက ယင္းကဲ့သို႔ စင္တာမ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ရာတြင္ သန္႔ ရွင္းလတ္ဆတ္မႈ စိတ္ဝင္စားဖြယ္ ခင္းက်င္းေရာင္းခ်ႏိုင္မႈမ်ားေၾကာင့္ ဝယ္ယူစားသုံးမႈမ်ားလာေၾကာင္း ေဈးဝယ္သူအခ်ိဳ႕ေျပာျပခ်က္အရ သိရသည္။

ေဈးဝယ္စင္တာတစ္ခုမွ ေရာင္းခ်သည့္ အေရာင္းဝန္ထမ္းတစ္ဦးက “ျမန္မာသေရစာမုန္႔ေတြကို လာဝယ္စားသူေတြမ်ားပါတယ္။ မုန္႔ေတြကိုလည္း စားသုံးခ်င္စဖြယ္ျဖစ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်ပါတယ္။ သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္မႈကို အဓိကထားပါတယ္”ဟု ေျပာသည္။

ၾကည့္ျမင္တိုင္ ငါးေဈးတြင္လုပ္ကိုင္သည့္ ကိုစည္သူက “အရင္တုန္း ကေတာ့ မုန္႔သည္ေတြအမ်ားစု ရပ္ကြက္ထဲလွည့္လည္ေရာင္းခ်တာ ေတြရွိတယ္။ အခုေနာက္ပိုင္း လိုက္ ေရာင္းတဲ့သူနည္းလာတယ္။ ရာသီဥတုပဲပူလာလို႔လား စားသုံးတဲ့သူ နည္းလာလို႔လားမသိဘူး။ ေလွာ္ကားက ေနလာလာေရာင္းတဲ့ အေဒၚႀကီးတစ္ ေယာက္ဆို အခုလာမေရာင္းတာ သုံးပတ္ေလာက္ရွိၿပီ”ဟု ေျပာသည္။

နယ္ၿမိဳ႕မ်ားတြင္ ယင္းကဲ့သို႔ မုန္႔မ်ားအား ေဈးတြင္သာ ေရာင္းခ် ျခင္းရွိၿပီး အမ်ားစုကို မိမိအိမ္တြင္ သာ ကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္စားသုံးျခင္း မ်ားရွိကာ မုန္႔လုပ္နည္မ်ားကို လက္ဆင့္ကမ္းသင္ၾကားေပးျခင္းမ်ားရွိ ေၾကာင္း ျဖဴးၿမိဳ႕နယ္မွ ကိုလင္းထြန္း ကေျပာသည္။

ကိုလင္းထြန္းက“မုန္႔ေတြကိုေဈး မွာသြားဝယ္ဖို႔က ေဈးနဲ႔အိမ္က အေဝးႀကီး။ တစ္ခါတေလပစၥည္းထြက္ ဝယ္ရင္း လမ္းႀကဳံလို႔စားတာမ်ားတယ္။ မနက္စာအျဖစ္ အေမအၿမဲ လုပ္ေပးတဲ့ ျမန္မာမုန္႔တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ေတာ့စားရတယ္။ ဒါကလည္းအဘြားက အေမကိုသင္ေပးထားတာေၾကာင့္ အေမလည္း လုပ္ေကၽြးႏိုင္တာျဖစ္တယ္။

အေဖကေတာ့ စားတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ထိုင္ခ်င္ေတာ့ သိပ္မစားျဖစ္ဘူး”ဟု ေျပာသည္။ မည္သို႔ပင္ဆိုေစကာမႈ ေက်ာင္းပိတ္ရက္မ်ား ေန႔လယ္ခင္း ေနေရာက္ေအာက္တြင္မေမာမပန္း မိမိဝမ္းေရးအတြက္“သာကူမုန္႔၊ ငွက္ ေပ်ာသီးမုန္႔၊ ထန္းသီးမုန္႔၊ ေကာက္လႈိင္းၾကည္မုန္႔၊ျပာေရထုတ္၊စလူမုန္႔၊ မုန္လိပ္ျပာ၊ မုန္႔ကၽြဲသဲ၊ေခါျပင္”ဆိုကာ လွည့္လည္ေရာင္းခ်ေလ့ရွိေသာေဈး သည္မ်ားသည့္လည္းတစ္စတစ္စ ေလ်ာ့နည္းလာျခင္းမ်ား ရွိေၾကာင္း ကေလးမိဘမ်ားကေျပာသည္။

ယင္းတို႔ေနရာတြင္ ေရခဲမုန္႔၊ ေရခဲေခ်ာင္းမ်ားႏွင့္ အသင့္စားမုန္႔ ထုပ္မ်ား အစားထိုးဝင္ေရာက္လာ ျခင္းမ်ားရွိၿပီး ကေလးမိဘအခ်ိဳ႕မွာ က်န္းမာေရး စိုးရိမ္လာၾကသည္ဟု ဆိုၾကသည္။

သို႔ေသာ္လည္း ျမန္မာ့႐ိုးရာ သေရစာမုန္႔မ်ားကို ကေလးမ်ားအား ဝယ္ေကၽြးမည္ဆိုပါက ေဈးႏႈန္းႀကီး ျမင့္ျခင္း၊ ကိုယ္တိုင္မလုပ္ႏိုင္ျခင္းႏွင့္ ေရာင္းခ်သည့္ေဈးသည္မွာရွားသည့္ အတြက္ ဝယ္ယူရလြယ္ကူသည့္ အသင့္စားမုန္႔မ်ားကိုသာ အစားထိုး ေကၽြးေနရေၾကာင္း ဆိုသည္။

အင္းစိန္ၿမိဳ႕ေန ေဒၚဇင္မာက “ကေလးေတြကိုျမန္မာသေရစာမုန္႔ ေကၽြးခ်င္ေပမယ့္ ဒီမုန္႔ေတြက ေဈး ဝယ္စင္တာမွာ သြားဝယ္ရမွာျဖစ္ တယ္။ ေနာက္ ကိုယ္တိုင္လည္းမလုပ္ တတ္ဘူး။ အနီးနားမွာလည္း လာေရာင္းတာမေတြရဘူး။ ကိုယ္ဝယ္ ေကၽြးလုပ္ေကၽြးေတာ့လည္း ကေလး ေတြကမႀကိဳက္က်ဘူး။ အဲ့ဒီအတြက္ ကေလးေတြလည္း ႀကိဳက္တဲ့ေဈးမွာ ေရာင္းတာမ်ားတဲ့ ကိုရီးယားအကင္ လိုဟာေတြ ဝယ္ေကၽြးတာမ်ားတယ္။ တခါတေလ အလႉပြဲေတြရွိမွပဲ ေ႐ႊ ၾကည္တို႔ေက်ာက္ေက်ာတို႔လိုမ်ိဳးမုန္႔ ေတြပဲလုပ္ျဖစ္တယ္”ဟု ေျပာသည္။

ယင္းကဲ့သို႔ စားသုံးသူမ်ား အစားမမ်ားေသာ္လည္း လက္ရွိေရာင္း ခ်လ်က္ရွိသည့္ ျမန္မာ့႐ိုးရာ သေရစာမုန္႔ေရာင္းခ်သူအမ်ားစုမွာ မိဘ မ်ိဳး႐ိုးစဥ္ဆက္ေရာင္းခ်လာသည့္အတြက္ အေမြဆက္ခံေရာင္ခ်ျခင္းမ်ားရွိၿပီး ယင္းကဲ့သို႔ မုန္႔ေရာင္းခ်သူမ်ား အဆင္ေျပရန္အတြက္ ကူညီ ေထာက္ပံ့ေရးအစီအစဥ္မ်ား ျပဳလုပ္ရန္လိုအပ္ေၾကာင္း စားသုံးသူ ျပည္ သူအခ်ိဳ႕ကေျပာသည္။

ေဒၚမာလာက “ဒီမုန္႔ကို ကၽြန္မအေမလက္ထပ္ကတည္းက ေရာင္းခ်လာတာ။ အခု ကၽြန္မကိုယ္တိုင္ကလည္း ဝါသနာပါၿပီး မိသားစုစားဝတ္ ေနေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတာျဖစ္တဲ့အတြက္ ဒီျမန္မာ့႐ိုးရာသေရစာမုန္႔ေတြကို ဆက္ေရာင္းသြားမွာ”ဟုေျပာသည္

The Ladies News Journal

 
 

No comments:

Post a Comment