အရက္ႏွင္႕ဘီယာ အခြန္တံဆိပ္မ်ားကို ေလဆာမွန္ဘီလူးမ်ားျဖင္႕ ပထမဆုံးအႀကိမ္စစ္ေဆးမည္
ျပည္တြင္းျဖစ္
အရက္၊ ဘီယာႏွင့္ ၀ိုင္မ်ားကို အခြန္ေကာက္ခံရာတြင္ ႏွစ္စဥ္
အခြန္၀င္ေငြမ်ား၊ အျပည့္အ၀မရရွိဘဲ၊ အရက္ကုမၺဏီအခ်ဳိ႕ အခြန္ေရွာင္လႊဲမႈမ်ား
ႏွင့္ အခြန္အမွတ္တံဆိပ္အတုမ်ား အမ်ား အျပားထြက္ေပၚေနမႈမ်ားေၾကာင့္ အရက္၊ ဘီယာႏွင့္ ၀ိုင္မ်ားတြင္ ကပ္ႏွိပ္ထားေသာ အခြန္အမွတ္တံဆိပ္မ်ားကို ေလဆာမွန္ဘီ လူမ်ားျဖင့္ပထမဆုံးအႀကိမ္စစ္ေဆးသြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ျပည္တြင္းအခြန္မ်ားဦးစီးဌာန မွအႀကီးတန္းအရာရွိတစ္ဦးကေျပာသည္။
ရန္ကုန္တုိင္းေဒသႀကီးအတြင္း တရား၀င္ခ်က္လုပ္ေရာင္းခ်ေနေသာ
အရက္၊ ဘီယာႏွင့္ ၀ိုင္လုပ္ငန္း (၃၀) ရွိၿပီး အမ်ဳိးအစားေပါင္း (၈၀)
ခန္႔ထုတ္လုပ္ကာ၊ ပုလင္းသြင္းလုပ္ငန္းမွ အခြန္၀င္ေငြ က်ပ္ (၅) ဘီလီယံႏွင့္
ကုမ္ၸဏီမ်ားမွ အခြန္ ၀င္ေငြ (၁၅) ဘီလီယံ၊ စုစုေပါင္း တစ္ႏွစ္လွ်င္
အခြန္၀င္ေငြဘီလီယံ (၂၀) ခန္႔ရရွိ ေနေၾကာင္း ျပည္တြင္း အခြန္၀န္ႀကီးဌာန ၏
ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ သိရသည္။
“ယမကာလုပ္ငန္းေတြကေန တစ္ ႏွစ္ကို
အခြန္ က်ပ္ (၃၀) ဘီလီယံရရွိဖို႔ မွန္းထားတာပါ။ ဒါေပမဲ့ ႏွစ္စဥ္ (၂၀)
ဘီလီယံေလာက္ပဲ ပုံမွန္ရရွိပါတယ္။ ယမ ကာ လုပ္ငန္းအခ်ဳိ႕ အခြန္ေရွာင္တာရယ္၊
အခြန္အမွတ္တံဆိပ္အတုေတြ အမ်ားအျပား ထြက္ေပၚေနတာေၾကာင့္ပဲျဖစ္ပါတယ္။
အဲ ဒီအတြက္ (၂၅ . ၇ . ၂၀၁၄ ) ရက္ေန႔က စၿပီး အရက္၊ ဘီယာႏွင့္
၀ိုင္ပုလင္းေတြ မွာ ကပ္ႏွိပ္ားတဲ့ အခြန္အမွတ္တံဆိပ္ေတြ ကို
ေလဆာမွန္ဘီလူးေတြနဲ႔ ပထမဆုံးအ ႀကိမ္ စတင္စစ္ေဆးပါမယ္” ဟု အထက္ ပါ အရာရွိက
ေျပာသည္။
အရက္၊ ဘီယာႏွင့္ ၀ိုင္ပုလင္းမ်ား တြင္ ကပ္ႏွိပ္ထားေသာ
အခြန္အမွတ္တံ ဆိပ္ျပႆနာမွာ ယခုအခါတြင္ ပိုမိုက်ယ္ ျပန္႔လာၿပီး၊
လက္ရွိအသုံးျပဳေနေသာ အခြန္ အမွတ္တံဆိပ္အစား ႏိုင္ငံတကာအဆင့္မီ
အခြန္အမွတ္တံဆိပ္မ်ား ေျပာင္းလဲထုတ္ လုပ္ရန္ ကုမ္ၸဏီတစ္ခုအား ေရြးခ်ယ္ထား
ေၾကာင္းႏွင့္ လာမည့္ (၃) လအတြင္း အခြန္ အမွတ္တံဆိပ္မ်ားကို
ေျပာင္းလဲသြားဖြယ္ ရွိေၾကာင္းလည္း ျပည္တြင္းအခြန္မ်ားဦးစီး ဌာနမွ သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ တစ္ႏွစ္လွ်င္ အ ရက္ပုလင္းအေရအတြက္ သန္း (၂၀၀) ခန္႔ ႏွစ္စဥ္ထုတ္လုပ္ေနၿပီး ျပည္ပမွ တ ရားမ၀င္ေမွာင္ခိုတင္သြင္းလာေသာ
အရက္ ပုလင္းမွာ ႏွစ္စဥ္ (၁၀) သန္းခန္႔ရွိေၾကာင္း ယခုကဲ့သို႔ အရက္ဘီယာႏွင့္
၀ိုင္ပုလင္းမ်ား မွ အခြန္အမွတ္တံဆိပ္မ်ားကို ေလဆာမွန္ ဘီလူးမ်ားျဖင့္
စစ္ေဆးရာတြင္ “အခြန္အ မွတ္တံဆိပ္ကပ္ႏွိပ္မႈစစ္ေဆးေရးအဖြဲ႕” က ဦးေဆာင္ၿပီး စမ္းေခ်ာင္းၿမိဳ႕နယ္တြင္ စတင္ စစ္ေဆးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမတ္ထြဋ္ေက်ာ္
No comments:
Post a Comment