------------
အသက္ ၃၆ ႏွစ္ရွိ ဦးမ်ဳိးမင္း ထြန္း ၿပဳံးလုိက္ခ်ိန္တြင္ ေပၚလာသည့္ အနီေရာင္သြားမ်ားက ႏွစ္ေပါင္းမ်ား စြာ ကြမ္းစားခဲ့သူျဖစ္ေၾကာင္း ေဖာ္ ျပေနသည္။ ထံုးသုတ္ထားသည့္ကြမ္း ရြက္အတြင္း ကြမ္းသီးႏွင့္ေဆးရြက္ ႀကီး ထည့္ထားသည့္ ကြမ္းယာကုိ ယူရင္း ဦးမ်ဳိးမင္းထြန္းက “၃ ယာ ေလာက္ ဆက္တုိက္စားလုိက္ရင္ စီး ကရက္တစ္ဘူးေသာက္တာနဲ႔ ညီမွ် တယ္” ဟု ေျပာၾကားသည္။ ရန္ကုန္ ၿမဳိ႕လယ္ရွိ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္တစ္ ဆုိင္တြင္ အလုပ္လုပ္ေနသည့္ ဦးမ်ဳိး မင္းထြန္းသည္ ဆယ္ေက်ာ္သက္အ
ရြယ္ကတည္းက ကြမ္းစားခဲ့သူျဖစ္ၿပီး လက္ရွိတြင္ တစ္ရက္ ကြမ္းယာ ၄၀ ခန္႔ စားသံုးေနသည္ဟုဆုိသည္။
ကြမ္းယာမွာ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ လူ ႀကဳိက္မ်ားသည့္ အစားအစာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ၿပီး လက္ဖက္ရည္ႏွင့္ေကာ္ဖီကဲ့ သုိ႔ပင္ စားသံုးသူ၏ စိတ္အား လန္း ဆန္းေစသည္ဟုခံစားမိေစသည့္ အ စားအစာျဖစ္သည္။ ရန္ကုန္ၿမဳိ႕လမ္း ေထာင့္တုိင္းလုိလုိတြင္ ကြမ္းယာဆုိင္ မ်ားေတြ႕ႏုိင္ၿပီး အေဆာက္အအံုမွာ လည္း နီနီရဲရဲကြမ္းတံေတြးမ်ားျဖင
ကြမ္းစားသံုးသူမ်ားမွာ သြားမ်ား နီရဲျခင္းအျပင္ ကင္ဆာေရာဂါအပါအ၀င္ က်န္းမာေရးျပႆနာ မ်ားႏွင့္ ႀကဳံေတြ႕ႏုိင္သည္ဟု ေလ့လာမႈမ်ားက ေဖာ္ျပသည္။ ထုိင္၀မ္တ႐ုတ္ေဆး တကၠသုိလ္မွ ပါေမာကၡယင္ခ်န္ကုိ သည္ ကြမ္းယာ၏က်န္းမာေရးအက်ဳိး သက္ေရာက္မႈကုိ ၁၉၉၀ ျပည့္လြန္ ကတည္းက သုေတသနျပဳေနခဲ့သူ ျဖစ္သည္။ ကြမ္းယာတြင္ ေဆးရြက္ ႀကီးပါ၀င္ျခင္းရွိရွိ၊မရွိ ခံတြင္းကင္ဆာ မ်ဳိးစံုျဖစ္ေစႏုိင္သည္ဟု ယင္ခ်န္ကုိ ကဆုိသည္။ ကြမ္းစားျခင္းသည္ အ ၀လြန္ျခင္း၊ အစာေခ်စနစ္ဆုိင္ရာေရာ ဂါမ်ားႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါတုိ႔ႏွင့္ပါဆက္ စပ္ေနသည္ဟုဆုိသည္။ ကြမ္းယာသည္ စြဲလန္းေစတတ္သည့္ အစားအစာျဖစ္ၿပီး ျဖတ္ရန္အလြန္ခက္ခဲသည္။
ေတာင္ႏွင့္ အေရွ႕ေတာင္အာရွ ယဥ္ေက်းမႈတြင္ ကြမ္းယာက နက္နက္ ႐ိႈင္း႐ိႈင္း ပါ၀င္လ်က္ ရွိသည္။ ေရွး ေဟာင္းသကၠတစာေပမ်ားတြင္ ကြမ္း ယာအေၾကာင္းေဖာ္ျပထားၿပီး ဗီယက္ နမ္တြင္ေတြ႕ရွိခဲ့သည့္ ေၾကးေခတ္က သြားမ်ားတြင္လည္း ကြမ္းစားသံုးထား ေၾကာင္းေတြ႕ရသည္။ ေဒသတြင္းတြင္ ကြမ္းယာမွာ လက္ထပ္မဂၤလာပြဲအ ပါအ၀င္ ပြဲလမ္းမ်ားတြင္ ပါ၀င္ေလ့ရွိ ၿပီး ၀က္ၿခံႏွင့္ ခံတြင္းနံ႔ နံ႔ျခင္းတုိ႔ကုိ ကုသရန္လည္း အသံုးျပဳၾကသည္။ အခ်ဳိ႕ေဒသမ်ားတြင္ ကြမ္းယာအား မိတ္ဖြဲရန္ႏွင့္ လူမႈေရးအဆင္ေျပမႈအ ျဖစ္ အသံုးျပဳၾကၿပီး ကေမၻာဒီးယား ဆုိ႐ုိးတစ္ခုတြင္ ေဆြးေႏြးမႈအားလံုး ကြမ္းယာကစတယ္ ဟုပါရွိသည္။ ကမၻာတစ္၀န္းတြင္ ကြမ္းယာစားသံုး သူ သန္း ၆၀၀ ခန္႔ရွိၿပီး အမ်ားစုမွာ အာရွမွျဖစ္သည္။ အရက္၊ ေဆးရြက္ ႀကီးႏွင့္ ကာဖိန္းဓာတ္ပါ၀င္သည့္ အ စားအစာမ်ားၿပီးေနာက္ ကြမ္းယာသည္ စတုတၳေျမာက္ စားသံုးမႈအမ်ားဆံုး စိတ္ကုိေျပာင္းလဲေစသည့္ အစားအစာျဖစ္သည္ဟု WHO ကဆုိသည္။
“ပထမဆံုးအႀကိမ္စားရင္ မူးေပမဲ့ ေနာက္ပုိင္းအသားက်သြားမယ္။ ေဆးလိပ္လုိပါပဲ” ဟု ကြမ္းယာေရာင္း သူတစ္ဦးကဆုိသည္။ သူက စီတန္း ထားသည့္ ကြမ္းရြက္မ်ားေပၚတြင္ကြမ္း သီးႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီးေျခာက္မ်ား ထည့္ေနၿပီး တစ္ခါတစ္ရံ ဖာလာေစ့ ကဲ့သုိ႔ အေမႊးႀကဳိင္မ်ားထည့္ေလ့ရွိ သည္။ “ေဖာက္သည္ေတြက ဘယ္ လုိလူမ်ဳိးေတြလဲ” ဟု ေမးသည့္အခ သူက အနီေရာင္သြားမ်ားေပၚေအာင္ ၿပဳံးရင္း “ဗမာ၊ အိႏိၵယ၊ မြတ္ဆလင္ အစံုပါပဲ။ သူတုိ႔ သြားေတြၾကည့္ၿပီး သိႏုိင္ပါတယ္” ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေဆးရြက္ႀကီး ထိန္းခ်ဳပ္ေရးဥပေဒအား ၂၀၀၆ က ျပ႒ာန္းခဲ့ၿပီး ေဆး႐ံုႏွင့္ေက်ာင္းကဲ့ သုိ႔ အမ်ားျပည္သူႏွင့္သက္ဆုိင္ေသ
အခ်ဳိ႕အာရွႏုိင္ငံမ်ားက ကြမ္းစား ျခင္းကုိ ပုိမုိထိန္းခ်ဳပ္လာၾကသည္။ ပါပူအာနပူးဂီနီတြင္ မႏွစ္က ၿမဳိ႕ေတာ္ ပုိ႔ေမာ္စဘီ၌ ကြမ္းစားခြင့္ပိတ္ပင္ခဲ့ သည္။ သုိ႔ေသာ္ ကန္႔သတ္ခ်က္မွာ ၿမဳိ႕ေတာ္လမ္းမေဘးတြင္ ကြမ္းတံ ေတြးမ်ား ေပက်ံမႈကုိတားဆီးရန္အ ဓိကရည္ရြယ္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အဓိကရည္ရြယ္ျခင္းမရွိေပ။
အျခား ျပႆနာတစ္ရပ္မွာ ေဆးရြက္ႀကီး တုိက္ဖ်က္ေရးဥပေဒမ်ားသည္ ေဆး လိပ္ေသာက္သံုးမႈကုိသာ အဓိက ထားၿပီး ကြမ္းယာကဲ့သုိ႔ အျခားပံုစံ ျဖင့္ စားသံုးမႈအား အာ႐ံုစုိက္ေလ့မရွိ ျခင္းျဖစ္သည္။ WHO ၏ ေဆးရြက္ႀကီး တုိက္ဖ်က္ေရးအဖြဲ႕ ေဒသဆုိင္ ရာအႀကံေပးက “ဒီအေလ့အက်င့္က ကၽြန္ေတာ္တုိ႔လုပ္ငန္းေတြကု
KHTun
The Ladies News Journal

No comments:
Post a Comment